Ukiyo Japanese Blossom Gin är ytterligare en Japansk gin som numera finns i Systembolagets beställningssortiment. Gin från Japan håller överlag väldigt bra kvalité så vi hoppas på att denna inte är ett undantag. Termen Ukiyo refererar till ett sinnestillstånd som botnar i att leva i nuet, fristående från livets alla svårigheter.

Ukiyo – Japanese Blossom Gin : Test 1

Till detta test häller vi upp 5cl gin i ett glas och tillsätter en stor isbit. Undvik att röra om för mycket då det späder ut ginen lite för mycket.

I näsan: Wow! Som ingenting jag tidigare upplevt. Väldigt blommig men enbären finns där, även om det krävs ganska mycket för att känna av den. En söt ton från körsbärsblommorna i kombination med en hint av violett.

I munnen: Mer eller mindre samma som ovan. Kanske att citrusen kommer fram aningen här. Skulle säga att detta inte är någon gin du ska dricka rent. Det blommiga har över.

Test 2 : G&T

Till detta test har vi använt Fever Tree’s Mediterranean tonic tillsammmans med 5cl gin. Glasen jag använt är inte traditionella kupformade utan höga whiskeyglas från Riedel. En av mina favoriter. Mer om gin och tonic glas kan du hitt här.

I näsan: Tillsammans med tonicen blir det betydligt mer balanserat. Det blommiga blir mer nedtonat samtidigt som det fortfarande finns kvar i ganska så stor utsträckning.

I munnen: Väldigt annorlunda. Inget jag tidigare har upplevt. Enbären är sekundär. Blommigt och fräscht, dock på gränsen till ”parfymigt” Definitivt inte en vanlig gin och tonic, på gott och ont.

Design

Ett mästervärk helt klart, något annat skulle faktiskt vara en underdrift.

Flaskan känns genomtänk och gedigen. Den skiftande färgskalan som går från blått till lila återspeglar den harmonin som destilleriet försöker förmedla. Metallkorken som går att skruva loss känns dyr på ett bra sätt. Den runda designen gör även den att flaskan känns harmonisk.

En solklar favorit som du kan ha stå framme utan att skämmas. Fullpott!

Sammanfattning

En annorlunda gin, en vattendelare helt klart. Söker du efter en traditionell London dry gin så är denna inget för dig. Letar du däremot efter något annorlunda och inte räds blommiga toner så är detta förmodligen en gin för dig.

Jag skulle kanske inte rekommendera Ukiyo Japanese Blossom Gin till en gin och tonic i förta hand utan snarare till diverse gindrinkar. Ukiyo själva har massa bra recept på sin hemsida som jag kan tipsa om, framförallt deras take på en Gin fizz.

Flaskan är helt magisk och är bara den i mitt tycke nästan värt ett köp. 839 kronor är kanske i det dyraste laget men värt att tänka på att flaskan är på 700ml och inte 500ml som numera är det ”vanliga”

Vet man vad det är man köper som är denna gin riktigt bra. Med det sagt så är den inte för alla, det kan jag medge.

4/5 – En unik Gin med mycket blommiga toner.


Fakta

Destilleri: Ukiyo
Kategori: N/A
Land: Japan
Alkoholhalt: 40%
Mängd: 500ml
Pris: 839 kr
Artikelnummer: 54361