Spirit of Hven Backafallsbyn. Destilleriet som gjort gin redan så tidigt som 2008! Kanske känner ni igen flaskan? Med sitt unika formspråk tillsammans med en vaxförseglad kork som kan liknas vid ett ljus som brunnit så är denna flaska svår att missa.

På den lilla ön Ven strax utanför den skånska västkusten produceras Hvens ginsortimnet. Däribland finner vi kanske den mest ”vanliga” ginen, nämligen deras Organic Gin. Det är även denna som vi ska ta en närmare titt på idag.

Testet är gjort i samarbete med Ginkultur som på denna länk recenserar ”syskonflaskan” i Spirit of Hvens ginutbud – Spirit of Hven Navy Strenght Gin. Karaktärsskillnaden mellan flaskorna är att i ”den vanliga” så har Spirit of Hven kamomill i sista botaniska korgen medan i Navy Strength så har de lavendel

Smakprofil & doft

I näsan: Dry gin. Luktar precis som en dry gin bör. Tydligt enbärston. Kanske lite citrus som träder fram tillsammans med en ”träig” doft. Förmodligen från örterna från destilleringen.

I munnen: Tydlig enbärskaraktär. Återigen citrus som märk. Men även här en örtig smak. Sticker inte ut på något sätt utan smakar så som de allra flesta dry gins gör.

Gin & Tonic test


Till detta test användes Fever Tree’s tonic tillsammans med 5cl Hven Organic Gin. Serveringen sker i ett kupformat gin och tonic glas från Orrefors tillsammans med massa is. Garnering har jag valt att avstå då primära syftet är att testa smaken på ginen.

I näsan: Enbär tillsammans med en jordig ton. Svårt att sätta fingret på vad det kan vara exakt.

I munnen: Gin och tonic. Skulle säga att denna gin definierar det många anser vara en klassisk gin och tonic. Väl balanserad. Bitterheten från tonicen finns kvar och enbären tar en tydlig plats.

Summering

Har ni som jag sett flaskan och undrat, vad är det där för gin? Gör er själva en tjänst och testa den. Hven’s Organic Gin kommer inte att göra er besvikna. En fullgod gin till en G&T och till ett riktigt överkomligt pris.

Namn: Spirit of Hven - Organic Gin
Destilleri: Spirit of Hven Backafallsbyn
Kategori: Dry Gin 
Land: Sverige 
Alkoholhalt: 40 %
Mängd: 500ml  
Artikelnummer: 86010
Pris: 245 kr