Copenhagen Distillery har länge producerat gin men dessvärre för oss svenskar inte funnits att få tag på här hemma. Men nu är det ändring på det. Producentens Orange Gin finns nu att beställa på Sysytembolaget.

Köpenhamn är en stad känd för sin design och det är något som destilleriet genomsyrar i sin filosofi. Både i smak och estetik. Sedan 2015 har bryggeriet producerat sprit. Kanske mest känt för sin whisky men även ginen har blivit populär på senare år. Något som sticker ut är tänket kring miljö och hållbarhet. Elen som används produceras av vinkraft och korkar använda av återvunnen kork är några exempel på detta.

Flaskan. Det går inte att komma bort från att flask-designen är det som sticker ut absolut mest. Vad vi tycker om den kan ni läsa nedanför.

Copenhagen Distillery – Orange Gin : Test 1

Till detta test häller vi upp 5cl gin i ett glas och tillsätter en stor isbit. Undvik att röra om för mycket då det späder ut ginen lite för mycket.

I näsan: Tydlig London Dry doft med mycket enbär (alltid positivt) följt av citrus och kardemumma. Apelsinskalen mest framträdande vilket kanske inte är så överraskande då det är en ”orange gin”

I munnen: Nu träder kardemumman fram på ett mer dominant sett. Inte alls på ett övermäktigt skall poängteras. Citrusen finns kvar men aningen mer subtil nu.

Test 2 : Gin & Tonic

Till detta test har vi använt Fever Tree’s Mediterranean tonic tillsammmans med 5cl gin. Glasen jag använt är inte traditionella kupformade utan höga whiskeyglas från Riedel. En av mina favoriter. Mer om gin och tonic glas kan du hitt här

I näsan: Som så ofta förr, blir citrusen tydlig när tonicen tillsätts. Kan ha att göra med att jag använder en tonic med svaga citrustoner. Hur som så är det bara positivt i mitt tycker. Kardemumman tonas ned, även det till det bättre.

I munnen: Riktigt fräsch och uppfriskande! Dessutom växer den för mig ju mer jag dricker. Riktigt bra balans på citrus och framförallt apelsinen. ”Bråkar” inte med tonicen utan de kompletterar varandra bra. Kardemumman kommer som en liten skjuts på slutet vilket är uppskattat. En riktigt bra gin och tonic för egentligen alla tillfällen.

Design

Som ni säkert redan vet vi det här laget så lägger vi stor vikt kring design på flaska. Snygga flaskor är ofta anledningen till att någon därhemma lägger en beställning eller köper en viss gin. Självklart är detta väldigt subjektivt och individuellt. Alla åsikter här är våra egna.

Vad tycker vi då om Copenhagen Distillery’s design på sina flaskor? Svaret är solklart: världsklass! Personligen anser jag att detta är den absolut snyggaste ginflaskan på marknaden. Visst finns det flaskor som är mer unika och mer ”speciella” sett till utseendet. Det som göra denna flaska till en favorit är att den har en clean design som är tidlös således funkar den till de flesta hem. Med det menas att flaskan går att ha ståendes framme utan att skämmas eller rättare sagt ha framme som en inredningsdetalj. Vilket den gör hos undertecknad.

Öga för detaljer och fingertoppskänsla när det kommer till design är helt klart något som genomsyrar destilleriet. Allt ifrån etiketterna på flaskan med en snygg font till vaxkorkarna i olika färg för att symbolisera vilken ginsort det rör sig om. Inget har lämnats åt slumpen, som sagt en flaska som har allt.

Summering

Länge har jag (och säkerligen många andra) väntat på att denna gin ska komma till Sverige. Nu när den äntligen är här då? Var det värt väntan? O ja, om det var!

Till ett pris på 459 kronor för 500ml så är Copenhagen Distillery’s Orange Gin otroligt prisvärd. En allround gin som jag tror den breda massan skulle gilla. Fantastiska citrustoner kombinerat med en flaska som kanske är den snyggaste på marknaden.

Jag hittar egentligen ingenting att klanska ner på och då är jag ganska kräsen. Med det sagt så har jag inget annat val än att ge denna gin full pott!

5/5 – Högsta betyg för Orange Gin från Copenhagen Distillery.

Fakta

Destilleri: Copenhagen Distillery
Kategori: London Dry Gin
Land: Danmark
Alkoholhalt: 41%
Mängd: 500ml
Pris: 459 kr
Artikelnummer: 37767