Då var det dags igen. Hernö sipping gin 2022 är här. Den sjätte upplagan av destilleriets så populära sipping gin serie. Årets upplaga är unik i sitt slag. Denna gång utgör Hernö Old Tom Gin basen för att sedan lagras i sextio dagar på portvinsfat från Caves Santa Monica. Som en hyllning till portvinstraditionen så är årets sipping gin full med karakteristiska smaker. En tydlig ekton tillsammans med karamell, mandel vanilj, dadel och smöriga toner. Årets upplaga släpps den 15 Juni på Systembolaget med en begränsad upplaga á 936 flaskor

Såhär beskriver Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö, framtagningen av året upplaga:

– Det är väldigt belönande att jobba i en kreativ process tillsammans med gänget i destilleriet. Vi hade den stora förmånen att få köpa ett före detta portvinsfat från Caves Santa Marta i Portugal och valde att fatlagrad Hernö Old Tom Gin på detta. Efter att ha följt smakutvecklingen successivt under lagringsperioden känner vi att vi har lyckats hitta den balans mellan gin och portvin som vi vill uppnå efter sextio dagars mognad. Jag är mycket nöjd med årets Hernö Sipping Gin, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Sjätte upplagan av Hernö Sipping Gin

Det är som sagt inte först gången Hernö ger sig på något liknande. Detta är den sjätte upplagan av destilleriets sipping upplaga. Tidigare utgåvor har alla lagrats på fat av olika karaktär från olika producenter. Bland annat har Hernö Dry Gin lagrats på fat från High Coast Distillery, Ardbeg, High Coast Distillery samt på fat från Brännland Iscider. Årets Hernö sipping gin skiljer sig aningen så den är baserad på Old Tom gin som bas (vilket har en sötare karaktär) för att sedan lagras på portvinsfat från Caves Santa Monica.

Johan Wester, Head Distiller på Hernö beskriver ginen såhär:

– I år väljer vi att blicka mot Portugal och den tradition av portvin som landet är känt för. Valet att fatlagra Hernö Old Tom Gin i stället för Hernö Dry Gin denna gång var givet då vi ville skapa en produkt med litet mer sötma och fruktighet i en hyllning till portvinet, berättar Johan Wester, Head Distiller på Hernö Gin.

– Med det sagt vill jag vara tydlig med att slutresultatet inte är en utpräglat söt produkt, det handlar om subtila nyanser och vi bibehåller såklart den smakriktning och profil vi har i serien Hernö Sipping Gin, tillägger Johan.

Alkoholvolym: 43%
Volym: 500 ml.
Säljstart: 15 juni 2021.
Pris: 652 kr.
Lansering: 1 003 flaskor, varav 936 på den svenska marknaden.
Kryddor: Enbär, korianderfrön, älgört, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon, citronzest.
Fat: Ex portvinsfat från Caves Santa Marta som tidigare burit Tawny Port.