Det går inte att tala om gin utan att nämna Hendrick’s Gin. Den klassiska svartvita flaskan har funnits på ginhyllorna sen jag kan minnas. Kanske är detta den flaskan som folk startkast förknippar med just gin. Ginen har gjort sig mest gjort sig känd för kombinera gin med gurka. Ginen har en tydlig doft av rosenblad och kamomill men det är just gurkan som sticker ut. Att addera en gurkskiva till gin Hendrick’s G&T har blivit en klassiker. Den färska doften och smaken är svårslagen än idag. En oerhört komplett gin som är ett måste i barskåpet.

Historien om Hendrick’s Gin

Unik är förmodligen det rätta ordet för detta destilleri. William Grant, grundare av William Grant & Sons började sin resa 1866 inom Whiskyindustrin hemma i Skottland. Två årtionden senare grundades det som idag är en av de största whiskymärkerna, Glenfiddich Whiskey.

Whiskey försäljningen gick som tåget. Men vad nu? Som så många andra sprittillverkare så bestämde sig William Grant tillsammans med sin styrelseordförande Charles Gordon att det var dags att bredda verksamheten. Det hela började med att Charles köpte två gamla ginpannor på auktion. En med namnet Bennet Still, com tillverkats i London 1860, den andra en Carter-Head Still från 1948. Det unika är att det fortfarande är dessa som står för ginproduktionen än idag.

1988 anlände Leslie Gracie till William Grant’s från att tidigare jobbat inom läkemedelsindustrin. Hon fick i uppdrag att utveckla en ny sorts gin. 10år senare stod ginen klar, inspirerad av rosor, en kopp te och det kanske mest udda, en gurkmacka! Mer specifikt vad som ingår i receptet är enbär, gurka, koriander, apelsin, citron, angelica, irisrot, kumminfrön, fläder, kamomill, kubeberpepparm samt rölleka. För att återgå till det jag skrev i början. Denna gin är unik med sin sammansättning och historia. Pannorna som ginen destilleras i används än idag. De har förvisso fått sällskap fyra identiska kopior i takt med att produktionen ökat.

Kanske undrar ni hur just namnet Hendrick’s hör ihop med allt detta. Det var William Grants barnbarn som kom med förslaget att döpa ginen efter en trädgårdsmästare som familjen haft.

Olika Varianter

Hendrick’s Orbium Gin

Orbium är en nytolkning av den klassiska ginen där man har valt att tillsätta kinin, malört och blå lotusblomma. En väldigt blommig gin med en tydlig bitter ton av kinin (som dessutom finns i tonic) Dessvärre är denna gin smått omöjlig att hitta i Sverige i skrivande stund. Är ni utomlands så ta gärna en titt på hyllorna då denna gin inte är något man vill missa.

Hendrick’s Midsummer Solstice

Den självklara sommarginen från Hendrick’s med tydlig smak av jordgubb, hallon, rosor samt en del övriga blommiga noter. Dessvärre är denna gin en limiterad sådan och går inte längre att hitta i Sverige. Lanseringen skedde 2019 därefter slutade man att tillverka fler batcher. Syns då detta är en av min absoluta favoriter under sommarmånaderna. Kanske du hört om pink gin eller rosa gin? Detta är en perfekt sådan utan att egentligen gå under den kategorin.

Hendrick’s Amazonia

Amazonia är baserad på originalet från Hendrick’s men med en unik fruktig karaktär. Tonerna av ananas är tydliga samt uppfriskande. Skulle säga att denna gin är perfekt för den som är ute efter en gin till fruktiga drinkar eller cocktails. Denna gin ingår i serien ”Cabinet of Curiosities” Dessvärre är även denna en limiterad utgåva och går i dagsläget vara att hitta på flygplatser samt andra taxfreeplatser så som båtar etc. Annan intressant fakta om denna är att för varje flaska Amazonia som säljs så planteras ett träd i Amazonas. Ginen smakar inte bara gott utan den gör även gott!

Hendrick’s Lunar Gin

Ytterligare en gin från Hendrick’s serie ”Cabinet of Curiosities” , även denna i limiterad utgåva. En blommig gin där Master Distiller Ms. Lesley Gracie valt att tillsätta nattblommor. Det vill säga blommor som avger som mest doft under sommarnätternas månsken i form utav jasmin och kaprifol. I skrivande stund verkar ginen vara slutsåld på Systembolaget och kan således bli svår att hitta inom Sveriges gränser.

Hendrick’s Neptunia

Det senaste tillskottet i serien ”Cabinet of Curiosities” från Hendrick’s. Uppkallad efter havsguden Neptunus så har denna gin naturligtvis smaker från just havet. Cirka 15-20 olika krydd och örtväxter ingår i denna gin. De flesta har man valt att hålla hemliga. Tång samt tallbarr är kanske de mest unika och framträdande tonerna i denna utgåva. Hendrick’s själva rekommenderar Neptunia till en gin fizz drink. Likt resterande giner i denna serie så är även Neptunia ett limiterat släpp. I skrivande stund finns den att beställa hem från Systembolaget.