Bottega Gin Bacur, ytterligare en italiensk producent som valt att utöka sitt sortiment med gin.

Bottega har anor som sträcker sig flera århundraden tillbaka. Primärt kända för sina viner och på senare år, även sin grappa. Men det här med att vinproducenter gör annat än vin, ja det slutar oftast inte bra. Frågan är om Bottega har lyckats med konsten förädla sitt sortiment snarare än att försumma det?

Bottega Gin Bacur – Test 1


Till detta test häller vi upp 5cl gin i ett glas och tillsätter en stor isbit. Undvik att röra om för mycket då det späder ut ginen lite för mycket.

I näsan: Mild. Kanske på grund av den relativt låga alkoholhalten (40%). Tydlig enbär med en citrus-ton som hänger kvar.

I munnen: Smooth, eller slät som det heter på svenska. Inga konstigheter här. En vanligt London dry gin med toner av enbär och citrus.

Bottega Gin Bacur – Gin & Tonic test

Till detta test har vi använt Fever Tree’s Mediterranean tonic tillsammmans med 5cl gin. Glasen jag använt är inte traditionella kupformade utan höga whiskeyglas från Riedel. En av mina favoriter. Mer om gin och tonic glas kan du hitt här

I näsan: Tydlig citrus. Utöver det, precis som innan. En helt vanlig London dry gin.

I munnen: Säkert kort är vad jag skulle beskriva det som. Sticker inte ut på något sätt varken åt det ena eller andra hållet. Enbär, med citrus samt en liten ton av något sött. Kanske är det salvian som finns med i destilleringsprocessen. Denna gin skulle nog göra sig bra i en Negroni.

Design

Som ni förmodligen vet vid det här laget så lägger vi en relativt stort vikt på designen av flaskan. Varför det kan man undra? Men i ärlighetens namn, hur många köper inte gin baserat på flaskans utseende? Själv är jag helt klart skyldig till den gärn ingen, inget fel i det.

Vad tycker vi då om Bottega Gin Bacur?

Nja. Den sticker ut på hyllan det måste man ge dem men mycket mer än så finns det nog inte at hämta här. Koppar-designen känns förlegad samt aningen billig, etiketterna lika så. För att vara en italiensk gin (oftast duktiga på design) så känns detta som en besvikelse.

Summering

Helt OK. Kanske ett tråkigt svar men det är precis så jag skulle beskriva denna gin. Bottega Gin Bacur gör sig bra i en gin & tonic men har inte det där lilla extra.

500cl för 498 kronor gör denna gin till knappt prisvärd, i ärlighetens namn finns det en drös bättre svenska gin’s för mindre eller samma peng. Flaskdesignen är inte heller något att hänga i julgranen, kanske tilltallar den någon men oss, knappast.

Att Gin Bacur smakar bra i en gin och tonic samt att den inte är överdrivet dyr för att vara italiensk för ändå att den precis klarar ett godkänt betyg.

3/5 – Godkänt.

Fakta

Destilleri: Bottega – Bacur Gin
Kategori: London Dry Gin
Land: Italien
Alkoholhalt: 40%
Mängd: 500ml
Pris: 498 kr
Artikelnummer: 57386